“Als je je rust neemt, kom je fantastisch uit de operatie”

Door: Lisa Conijn

Al vijfendertig jaar is Jaap de Boer (63) horecaondernemer in Meppel. Met klachten aan zijn linkerbeen en -heup kwam Jaap bij ons in de praktijk. “Achter de bar maak ik veel korte bewegingen. De klachten belemmerden mij enorm tijdens die werkzaamheden.” vertelt Jaap. In eerste instantie dachten wij dat zijn klachten werden veroorzaakt door een spier. Maar toen de klachten toenamen, werd duidelijk dat het uit de heup kwam. De röntgenfoto wees uit dat er sprake was van slijtage aan de linkerheup.

Artrose

In de heup zit, net als in het kniegewricht, een laagje kraakbeen. Dit zorgt dat het gewricht soepel kan buigen, strekken of draaien. Bij artrose wordt het laagje kraakbeen dunner en zachter wat leidt tot stijfheid en pijn. De stijfheid treedt op zodra je begint met bewegen en zwakt na enkele minuten weer af. Pijn ontstaat juist bij langdurig belasten van het gewricht.

Want hoe fitter je een operatie ingaat, hoe fitter je er uitkomt.

Operatie

Ongeveer drie maanden voor de operatie is Jaap twee keer per week langsgekomen in onze praktijk. Onder onze begeleiding trainde hij om zijn kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen te verbeteren. Want hoe fitter je een operatie ingaat, hoe fitter je er uitkomt. Om overbelasting te voorkomen, zijn alle oefeningen die we uitvoeren binnen de pijngrenzen van de patiënt.

Vanwege de wachttijden heeft Jaap gekozen voor Bergman Clinics in plaats van Isala Zwolle en Meppel. Daar heeft hij een totale heupprothese gekregen. “Het is ongelooflijk snel gegaan. Vrijdagmorgen om 09.00 uur ben ik geopereerd, ’s avonds stond ik naast mijn bed en de volgende dag mocht ik rond de middag alweer naar huis.” vertelt Jaap.

Door de oefeningen en trainingen bij Fysio De Commissaris heb ik vertrouwen gekregen in mijn eigen heup. En als je vertrouwen hebt, kun je de lat steeds hoger leggen.

Revalidatie

Direct na de operatie is Jaap gestart met zijn revalidatie. “Mijn herstel en het omgaan met de ‘problematiek’ van de heup liep bijzonder goed.” Een revalidatie van een heupoperatie duurt gemiddeld twaalf weken. Tijdens de revalidatie ligt de focus op stabiliteit en kracht van de heup.

  1. Thuis
    De eerste drie weken van de revalidatie word je thuis behandeld. We controleren de wond, begeleiden in het lopen met krukken en doen kleine oefeningen. “Je krijgt op een vertrouwde plek goede informatie. Dat is heel erg prettig.” vertelt Jaap.
  2. Praktijk
    Na drie weken kom je voor het eerst langs in de praktijk. Daar oefen je voorzichtig met lopen en fietsen. “Door de oefeningen en trainingen bij Fysio De Commissaris heb ik vertrouwen gekregen in mijn eigen heup. En als je vertrouwen hebt, kun je de lat steeds hoger leggen.” ervaarde Jaap. Na vijf weken mag je afbouwen met de krukken en loop je met maar één kruk. Een week later mag je de krukken zelfs laten staan. Tijdens dit traject worden de oefeningen steeds zwaarder.

De eerste periode na de operatie was voor mij redelijk gemakkelijk. Het vervolgtraject vind ik lastiger. Onder begeleiding van mijn personal trainer en Fysio De Commissaris werk ik nu aan de ‘finishing touch’. Ik vind het heerlijk dat ik weer mag sporten!