Valtraining

De winter lijkt voorzichtig z’n intrede te hebben gedaan met de eerste nachtvorstperiode. Bijkomend negatief effect is de gladheid met gevaar voor schade aan personen en objecten. In onze praktijk komen we veel blessures, klachten en zelfs botbreuken tegen ten gevolge van een val. Valpreventie is dan ook een hot item in deze koude tijd en heeft het meeste effect bij ouderen die een groter risico hebben om te vallen. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Bij valincidenten spelen vaak meerdere factoren een rol. Eén interventie is daarom ook meestal niet voldoende om het risico op vallen te verminderen.

De volgende interventies dragen bij aan het verkleinen van het valrisico:

– beweegprogramma’s die gericht zijn op mobiliteit, spierkracht en balans
– medicatiebewaking (dit kunt u overleggen met uw huisarts)
– vitamine D-supplementen
– regelmatig uw ogen laten controleren
– aanpassingen in huis en in omgeving (hier kan de fysio en de ergotherapeut in begeleiden)

Als we kijken naar de interventie die het meest op het vlak van de fysiotherapeut ligt, te weten het beweegprogramma, zijn er een aantal risico’s die de kans op vallen vergroten. Een slechte balans, een verkeerd looppatroon en verminderde spierkracht zijn vaak middels training te verbeteren. Als ouderen meer bewegen, kunnen ze de kans op vallen verkleinen. Maar af en toe een keertje wandelen helpt niet voldoende. Een goed beweegprogramma is intensief en werkt aan de balans. Ouderen moeten bovendien regelmatig en gedurende een langere periode aan de activiteiten meedoen. De fysiotherapeut zal het beweegprogramma afstemmen op de belastbaarheid van de deelnemers.

Binnen onze praktijk Fysiotherapie de Commissaris geven we dit soort trainingen voor ouderen. De inhoud van de trainingen zal divers zijn, maar allemaal gericht op valpreventie. Omgaan met obstakels in het dagelijks leven in bijvoorbeeld een hindernisbaan, veilig bewegen in een drukke omgeving en het belangrijkste onderdeel van de training behelst de techniek om veilig te vallen mocht u toch uit balans raken. Dit laatste is erg belangrijk om letsel te voorkomen. Mocht u belangstelling hebben bel ons op 0522-255555