Trainingsprincipes deel 4: Verminderde meeropbrengst

Door: Linja de Jonge

Dit voorjaar vindt de negende editie van de Meppel City Run plaats. Dé hardloopwedstrijd van Meppel. Ieder jaar train je om je tijd van vorig jaar te verbeteren. Waarom is dat zo lastig?

Hardloop je drie keer in één week zo’n tien kilometer? Dan is dat de reden dat je nauwelijks vooruitgang boekt. In dat trainingsprogramma ontbreken namelijk twee belangrijke onderdelen; variatie in trainingen en intervallen om je snelheid te verhogen.

Houd je al rekening met variatie en intervallen?
Je wordt beter, sterker of sneller door te trainen. Je lichaam went namelijk aan de trainingsbelasting, waardoor het je steeds makkelijker afgaat. Dat proces noemen we ‘adaptatie’. In het begin van je trainingsprogramma merk je een enorme ontwikkeling. Maar hoe langer je traint, hoe lastiger het wordt om vooruitgang te boeken. Dat zie je ook bij de Olympische sporters. Zij trainen jarenlang zeer intensief, waarbij het vaak gaat om de details.

Wat kan je verder doen?

Als je minder dan twintig uur per week traint, heeft een hoogtestage weinig effect. Wat je wel kan doen om progressie te blijven maken, is variatie in de trainingen aan te brengen. Bijvoorbeeld door zwaardere intervallen of de trainingsduur te verlengen. Daarnaast kan je de training opdelen in verschillende periodes. Periodes waarin je intensief traint op een specifiek onderdeel en periodes waarin je rustig en algemeen traint. Niet alleen de trainingswijze heeft invloed op je prestatie. Zorg ook voor gezonde voeding en voldoende nachtrust en vermijd stress.

Voorbereiding op de Meppel City Run
Houd bij de voorbereiding op de Meppel City Run de tips uit dit blog in gedachten. Dan moet je je tijd van vorig jaar haast wel verbeteren! Heb je advies over je voorbereiding nodig? Neem contact op via linja@fysiodecommissaris.nl.

Fysio De Commissaris organiseert iedere eerste zondag van de maand een testrun. Handig om het parcours te leren kennen! Meedoen? Lees meer op https://www.meppelcityrun.nl/nieuws/testruns-2022/