Trainingsprincipes deel 9: Periodisering. Wat is het en hoe doe je dat?

Door: Bart van Deel

Elke week ‘zomaar’ wat sportoefeningen doen, is niet effectief. Het effect van je training wordt véél groter, als je de oefeningen goed op elkaar afstemt en toewerkt naar een piekmoment, bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd. Dat noem je periodisering; het plannen en uitvoeren van je training om je optimaal voor te bereiden op je prestaties.

Periodisering op korte en lange termijn 
De planning en uitvoering van je training, kan je opdelen in verschillende periodes: de macro-, meso- en microcyclus.

  • Macrocyclus
    De periode waarin je toewerkt naar een specifiek doel, bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd. Afhankelijk van de sport, duurt deze periode 12 tot 26 weken.
  • Mesocyclus
    De periode waarin je aandacht besteedt aan één vaardigheid (trainingsonderdeel). Deze periode duurt 2 tot 6 weken en is onderdeel van de macrocyclus.
  • Microcyclus
    De periode waarin je één of meerdere trainingen uitvoert. Deze periode is onderdeel van de mesocyclus.

Als je het trainingsjaar volgens deze periodes indeelt, zal je op het juiste moment pieken. Wanneer je dat niet doet en een lange tijd op dezelfde manier blijft trainen, zal het effect van de training alleen maar minder worden…

Periodisering voor jouw sport
Voor iedere sport is de periodisering anders. Een individuele sporter heeft een lange voorbereiding en werkt toe naar één belangrijk moment, bijvoorbeeld een Nederlands Kampioenschap. Een teamsporter heeft een korte voorbereiding en moet gedurende het seizoen wekelijks presteren.

Leestip
Raymond Verheijen heeft een boek geschreven over periodiseren van voetballen. Dit is zeer interessant om te lezen en bij de KNVB wordt dit gebruikt in de opleiding van de trainers.

Ben je benieuwd hoe jij periodisering voor jouw sport kan inzetten? Bespreek het met je eigen sportfysiotherapeut of neem contact op met Fysio de Commissaris via info@fysiodecommissaris.nl of 0522 – 255 555. We helpen je graag!