Rekken en strekken, de feiten en de fabels

Door: Hugo Paya

Rekken of stretchen is lang een gouden standaard geweest om leniger te worden. En het goede nieuws is dat het werkt. 

Maar, zijn er andere mogelijkheden om leniger te worden of om je minder stijf te voelen? En zo ja, wat is dan de beste manier?
Er zijn veel opvattingen over stretchen. Zo wordt verondersteld dat spieren er langer door worden. Maar ook dat je minder spierpijn krijgt als je gaat rekken. Daarbij zou de kans op blessures kleiner zijn. En ga je beter presteren als je tijdens de warming up gaat rekken? Zijn deze opvattingen eigenlijk terecht? 

Langere spieren?
Onderzoeken hebben laten zien dat rekken niet zorgt niet voor de verlenging van je spiercellen. De grotere bewegingsuitslag die je kan merken na meerdere weken rekken is alleen door het wennen van jouw lichaam aan de pijn die je voelt tijdens een rekoefening.

Minder spierpijn?
Nee. Onderzoekers hebben ontdekt dat rekken voor of na een training geen effect heeft op de klachten die je ervaart als je spierpijn hebt. 

Minder kans op blessures?
Helaas, ook niet waar. Als je gaat rekken voor of na de inspanning heb je hetzelfde blessurerisico als anderen die niet gaan rekken. 

Beter presteren door rekken?
Nee. Erger nog, het kan zelfs een licht negatieve impact hebben op jouw atletische prestaties als je meer dan 60 seconden gaat rekken voor jouw oefenroutine. Dit laatste moet wel met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd wanneer het gaat om gymsporten zoals turnen, omdat flexibiliteit beoordeeld wordt tijdens een wedstrijd.

En wat nu?
In tegenstelling tot rekken zijn er meerdere onderzoeken die hebben laten zien dat spierkrachttraining:
– je lenigheid vergroot en je spierarchitectuur aanpast (je maakt langere spiercellen tijdens excentrische krachttraining*)
– jouw blessure risico vermindert 
– jouw atletische prestaties verbetert. 

De voordelen van spierkrachttraining in tegenstelling met lenigheidsoefeningen is dus dat je meer belangrijke doelen kan bereiken door één trainingsmodaliteit.

Maar is dat zo simpel?
Ja en nee. Om jouw flexibiliteit te vergroten door spierkrachttraining is het van belang dat je over de hele bewegingsuitslag oefent. Dat betekent dat je moet zorgen dat je gewricht beweegt vanaf helemaal gestrekt tot helemaal gebogen. En dat kan soms lastig zijn in de praktijk. 

Voor excentrische krachttraining is het ook vaak lastig om in je eentje te trainen omdat je moet oefenen met zware gewichten en je zal hulp nodig hebben.

Dus, moet ik stoppen met rekken?
Nee, als je van rekken houdt, als het goed voelt en als je merkt dat je niet zonder kan, blijf het dan doen want het kan zeker geen kwaad. Maar vergeet niet dat het niet alles is en dat je het beter kan combineren met spierkrachttraining.

En als je rekken niet leuk vindt en het gevoel hebt dat je er geen voordeel van krijgt, dan kan je beter stoppen en deze tijd gebruiken voor krachttraining.