Geef je leefstijl een boost!

Door: Remko Wemmenhove

Eva (51 jaar) werkt als commercieel manager en voelt zich al een tijd niet fit. ‘Ik beweeg te weinig en door het vele thuiswerken vanwege corona, kom ik maar niet uit mijn hoofd.’ Harm Jan is 44 jaar en werkt in de horeca. Hij heeft al jaren last van overgewicht: ‘Ik zit niet zo lekker in mijn vel en mijn conditie is naar een bedenkelijk niveau gedaald. Ik wil graag mijn lifestyle verbeteren, maar ik weet niet hoe.’ 

Misschien herken je iets van wat Eva en Harm Jan ervaren. Corona heeft impact gehad op het fysieke, mentale en emotionele welbevinden van veel Nederlanders. Thuiswerken. Scholen en sportscholen dicht. De sportclubs en het verenigingsleven kwamen stil te liggen. Veel mensen werden minder actief. 

Aan de slag!
Nu is het tijd om ermee aan de slag te gaan. En om een flinke impuls te geven aan een actievere leefstijl. Een gezonde geest in een vitaal lijf! Dat wil jij toch ook? Neem je je eigen verantwoordelijkheid om stappen te zetten? Of neem je genoegen met de extra kilo’s erbij, een minder goede conditie of het feit dat je niet helemaal in balans bent? De keuze is vast niet zo moeilijk. Eva en Harm Jan zijn aan de slag gegaan: Ze wandelden al af en toe, en dat gaf ze altijd al een goed gevoel. Via via hoorden ze vervolgens over FitStap. 

Geef je leefstijl een boost met FitStap 
FitStap is een beweegprogramma, ontwikkeld door de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN).  

In twaalf weken word je geholpen om je leefstijl aan te passen of drastisch te veranderen. Met (stevig) wandelen als basis. Na twaalf weken heb je alle benodigde kennis en vaardigheden om je hernieuwde leefstijl zelfstandig voort te zetten. Hoe mooi is dat?  

FitStap is er voor iedereen. Of je al een basisconditie hebt of niet. Voor als je zelf jouw leefstijl wilt aanpassen (preventief). Voor als je door de huisarts gewezen bent op het belang van meer bewegen en gezonder leven (curatief). Zowel gezonde mensen als mensen met een beperking (hart-/vaatziekten, obesitas, diabetes, artrose) kunnen deelnemen.  

Wat houdt FitStap in? 
‘We trainden twaalf weken op een vaste ochtend in de FitStap-groep, onder begeleiding van de FitStap-coach’, vertelt Harm Jan. ‘Tijdens de trainingen was er aandacht voor wandeltechniek, wandelsnelheid, voedingskennis, mindfulness, cognitieve fitness (oefeningen voor het brein) en kracht-oefeningen. Daarnaast krijg je elke week negen opdrachten in de FitStap-app, waaronder twee individuele wandelopdrachten, aldus Harm Jan.”  

Ook Eva is te spreken over het programma. ‘Naast de wekelijkse centrale training, vond ik ook de weekopdrachten in de app gaaf. Zo bleef ik de gehele week actief en leerde echt om gedisciplineerd te zijn.’ Zowel Eva als Harm Jan voelde zich na drie maanden FitStap energieker. Ze wandelden veel meer, zaten beter in hun vel en hebben de discipline aangeleerd om wekelijks zelfstandig lekker actief bezig te zijn. 

Is het iets voor jou?  
Kijk voor meer informatie op de landelijke site: www.fitstap.nl. Aanmelden voor een FitStap-groep in Meppel of Zuidwolde kan via: https://actiefenbalans.nl/fitstap. 

Dit is de site van FitStap-coach Remko Wemmenhove. Daar vind je ook meer informatie en contactgegevens. Tot hopelijk snel!