Trainingsprincipes deel 3: Continuïteit

Door: Linja de Jonge

Het is goed om tijdens trainingen te doseren en rekening te houden met hersteltijden. Daar lees je in de blogs ‘Hard & Easy’ en ‘Supercompensatie’ meer over. Daarnaast is continuïteit heel belangrijk. Dat draagt namelijk bij aan je conditie. Een zomer- en winterstop verstoren deze continuïteit. Wat is daar het effect van?

De maximale zuurstofopname van het bloed, het bloedvolume en het aantal mitochondriën in je cellen zijn bepalend voor je conditie. En zoals je vast weleens hebt gemerkt, kan die conditie enorm snel afnemen. Bijvoorbeeld tijdens een (langdurige) blessure of de zomer- en winterstop van je sportclub.

Maximale zuurstofopname
Na een periode zonder trainingsprikkel, neemt de maximale zuurstofopname van het bloed snel af. Je hebt zuurstof nodig voor energie en het aansturen van je spieren. Hoe hoger je maximale zuurstofopname, hoe beter deze processen verlopen en hoe beter je conditie is. Na twee weken ‘bankhangen’ kan je maximale zuurstofopname al met 9% tot 25% afnemen. Moet je nagaan hoe groot deze afname is na zes weken zonder trainingsprikkel, bijvoorbeeld tijdens de zomer- en winterstop.

Bloedvolume
Ook de hoeveelheid bloed in je lichaam neemt af. Als je minder bloed hebt, is het lastiger om de zuurstof door je lichaam te ‘vervoeren’ en neemt de opnamecapaciteit af. Dat betekent dat je minder zuurstof in je bloed hebt, waardoor je sneller moe bent en de training minder lang volhoudt.


Mitochondriën
Mitochondriën zijn belangrijke onderdelen van een cel. Een mitochondrion zorgt namelijk voor de energieproductie in een cel. Glucose in bijvoorbeeld je boterham (brandstof), wordt omgezet in energie. Wanneer je een periode niet traint, neemt de hoeveelheid van de mitochondriën in je cellen af. Dat betekent dat wanneer je weer begint met trainen, een kleinere hoeveelheid mitochondriën hetzelfde werk moet verzetten.

Snelle spiervezels
Wat niet zo snel afneemt, zijn je snelle spiervezels. Deze spiervezels gebruik je voor een korte snelle inspanning, bijvoorbeeld een sprintje. Dat verklaart ook dat je na een zomer- of winterstop nog wel snel bent, maar het niet meer een hele training volhoudt.

Conditie op peil houden
Je houdt je conditie op peil door met een gelijke frequentie, duur en intensiteit te blijven sporten. Alleen wandelen is niet voldoende. Hardlopen, bergwandelen, zwemmen en tennissen zijn goede alternatieven voor bijvoorbeeld voetballen en andere teamsporten. Dat wordt dus een actieve vakantie!

7 TIPS OM SNELLER TE HERSTELLEN DAN JE OOIT HAD GEDACHT, OOK AL HEB JE ALLES AL GEPROBEERD​

GRATIS E-BOOK