Ik kan niet naar de fysiotherapeut komen. Hoe moet dat nu?

Wat kunt u doen als u niet zelfstandig naar de praktijk van de fysiotherapeut kunt komen? In dat geval komt de geriatriefysiotherapeut in beeld. Geriatrie is een moeilijk woord voor (complexe) ouderenzorg. De geriatriefysiotherapeut is de specialist in het behandelen van de ouder wordende mens.  

Bij ouder worden komen fysieke problemen kijken. Opstaan gaat wat moeilijker. U kunt het evenwicht weleens kwijt zijn. Ook de conditie gaat achteruit. Traplopen gaat bovendien niet meer zo makkelijk als vroeger. De kracht neemt af. 

Kan ik er nog wat aan doen?
Ja, zeker. U kunt thuis oefenen, zodat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven. Dit betekent zelf kunnen wassen, koken en uzelf verzorgen. Maar dit betekent ook dat u nog lopend naar de winkel kunt gaan of op de fiets naar de (klein)kinderen. Het zijn allemaal dagelijkse dingen die u zo lang mogelijk wilt blijven doen. Doordat u blijft bewegen loopt u minder risico op het ontwikkelen of verergeren van aandoeningen.

Hoe is het zo ver gekomen?
Door toenemende leeftijd of het doormaken van een ziekte is een goed functionerend lichaam soms niet meer vanzelfsprekend. Pijn kan u belemmeren in het bewegen. Longproblemen kunnen u benauwd of moe laten voelen. Of u hebt een ziekenhuisopname gehad als gevolg van bijvoorbeeld een val of operatie. Hierdoor kunnen dagelijkse bewegingen zoals lopen, traplopen, fietsen, wassen, aankleden of huishoudelijke activiteiten moeilijker worden.

Wat als ik er nu niks aan doe?
Niks doen betekent verlies van uw zelfstandigheid. Wanneer conditie en spierkracht afnemen, dan komt zelfstandig wonen in gevaar, net als zelf boodschappen doen of op de fiets naar vrienden of familie gaan. De kans op vallen neemt toe, met alle gevolgen van dien.

De oplossing!   
Wanneer u zich herkent in bovenstaande voorbeelden, dan kan een geriatriefysiotherapeut iets voor u betekenen. De geriatriefysiotherapeut is van oorsprong fysiotherapeut en heeft een specialisatie gevolgd waardoor hij of zij meer kennis heeft van ouderdomsziekten. Er wordt breder gekeken naar uw herstel en de daarbij behorende verwachtingen. De geriatriefysiotherapeut helpt hierbij. Samen wordt gewerkt aan herstel van het lichamelijk functioneren of het voorkomen van verdere achteruitgang. Hierdoor blijft u zo zelfstandig mogelijk in het dagelijks functioneren.   

Fysiotherapie aan huis  
Mocht u door omstandigheden niet naar de praktijk kunnen komen, dan is het altijd mogelijk om fysiotherapie aan huis te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld als u net bent geopereerd en verplaatsen nog te pijnlijk of te vermoeiend is. Maar ook als u geen vervoer kunt organiseren of een hulpvraag in de thuisomgeving heeft. Denk aan het maken van bewegingen in kleine ruimtes, of als u advies wilt over aanpassingen in huis.  

Behandeling aan huis kan bestaan uit oefenen van dagelijkse activiteiten met eigen meubels, fiets- of looptraining buiten, maar ook massage of het bewegen van pijnlijke gewrichten. Bijkomend voordeel is dat we in de thuissituatie ook vaak uw partner of mantelzorger treffen en hem of haar ook kunnen informeren over wat er speelt en hoe hier mee om te gaan.  

Doordat de geriatriefysiotherapeut korte lijntjes heeft met artsen, thuiszorg, ergotherapeuten en diëtisten, kan er sneller overlegd worden, mocht dat nodig zijn. Hierdoor ontstaat een betere samenwerking en dat optimaliseert de kwaliteit van uw zorg. 

Aanmelden bij de geriatriefysiotherapeut
In de praktijk kunt u zonder verwijzing direct naar de geriatriefysiotherapeut. Mocht het nodig zijn om bij u thuis te komen dan is een verwijzing van de huisarts of specialist wel nodig. 

7 TIPS OM SNELLER TE HERSTELLEN DAN JE OOIT HAD GEDACHT, OOK AL HEB JE ALLES AL GEPROBEERD

GRATIS E-BOOK