Krak en op slot?!

Één verkeerde beweging en je schiet op slot. Pats auw en je staat volledig geblokkeerd.

Herkenbaar?! 

Je bent niet de enige. 

De meeste mensen hebben een aantal weken pijn. Anderen hebben het langer. Maar kom op zeg, ik bukte alleen voorover om mijn sokken aan te trekken. Als het hierdoor al in de rug schiet hoe kan ik dan aan het werk? Meestal nemen deze klachten vanzelf wel wat af, maar heel ontspannend verlopen die dagen niet. Het opstaan vergt veel aanspanning in het lijf. En juist die spieraanspanning kan je herstel in de weg zitten.

Spieraanspanning is een beschermende functie van je brein. Door deze aanspanning beschermt je brein je lijf voor nog meer pijn of mogelijk schade. Nu weten we dat in de meeste gevallen van acute lage rugpijn er helemaal geen schade is. Maar waarom grijpt het brein dan in? Dit gebeurt om erger te voorkomen! Dat is bijna altijd het antwoord. 

De pijn neemt meestal in één tot drie weken af. Je brein gaat uit de beschermende modus. Dit gaat meestal hand in hand met de spieraanspanning die vermindert. Hierdoor ga je meer bewegen en kun je snel weer bukken. Iedereen adviseert om pijnstillers te nemen.  Maar waarom dan? Ga ik met pijnstilling niet juist te veel bewegen? Of niet goed bewegen? Want het maskeert de pijn toch alleen maar? Om hier in het kort antwoord op te geven: ‘Nee!’  Door de pijn ga je minder bewegen. Hierdoor wordt de beschermende gedachte van je brein bevestigd. Andersom kun je die beschermende functie ook zelf beïnvloeden. Door pijnmedicatie te gebruiken heb je minder pijn. Doordat je minder pijn hebt blijf je meer in beweging. Door meer te bewegen neemt de aanspanning af, daardoor neemt de pijn af en het bukken gaat weer beter. Pijnmedicatie is een manier om de aanspanning te verminderen.  

Maar wist je dat je dit ook zelf en bewust kan doen?! Het is erg simpel, vraag jezelf eens af: ‘span ik iets aan?’ Waarom doe ik dat? Is het noodzakelijk om aan te spannen bij het overeind te komen? Meestal span je de buikspieren fors aan bij lage rugpijn. Hierdoor neemt de pijn juist toe. Door juist door de buik te ademen kun je wat minder de buikspieren aanspannen. Daardoor neemt de spanning af en dat werkt door naar je rug! 

Nog niet overtuigd? Span eens zo hard mogelijk je buikspieren aan. Wat voel je allemaal nog meer aanspannen? Bijna altijd is dit de lage rug.  

Dus de volgende keer dat je voelt dat je de buikspieren aanspant als het in je rug is geschoten, adem dan eens door. Soms kunnen mindfulness oefeningen helpen om een juiste buikademhaling aan te leren. Of zoals Elsa dat in de film Frozen zingt ‘Laat het los, laat het gaan!’ 

Maarten