Eerste hulp bij sport

In verschillende sporten is de winterstop afgelopen en begint de competitie weer. Dit is natuurlijk geweldig, maar helaas gaat er ook wel eens wat mis. Wij merken dat er nog onduidelijkheid is over wat je nou het beste kunt doen bij acute blessures. Regelmatig krijgen we vragen over of koelen werkt of dat hooghouden nou zorgt voor een vermindering van zwelling? Om hier antwoord op te kunnen geven leek het ons goed om eens aandacht te besteden aan de PRICE regel.
Er zijn al veel mensen die de ICE regel kennen. Deze is de laatste jaren uitbreid naar de PRICE regel, wat dit precies inhoudt zullen we jullie uitleggen.

De (PR)ICE regel bestaat uit vijf componenten:

  • P> Protectie, bescherming van het gewricht
  • R> Rust houden (immobilisatie, staken van inspanning)
  • I> IJs en koelen
  • C> Compressie (druk geven)
  • E> Elevatie (hoog houden)

Rust
Stop je sportinspanning of laat de sporter die je begeleidt stoppen. Een sporter zal van nature altijd door willen gaan, zeker als het om een wedstrijd gaat. Rust is in eerste instantie het belangrijkst en dit kun je bevorderen door het gebruik van bijvoorbeeld een mitella.

Koelen
Probeer zo snel mogelijk nadat het gebeurd is te gaan koelen, het liefst binnen 5 min. Koelen heeft als doel de pijn en de zwelling te verminderen. Pijnstilling is het belangrijkste effect, of het daadwerkelijk de zwelling tegengaat is wetenschappelijk niet bewezen.

Je kunt koelen onder een stromende kraan of met behulp van een coldpack. Belangrijk hierbij is dat het niet te koud wordt dus gebruik altijd bijv. een theedoek tussen het icepack en de huid.
Je kunt dan maximaal 10 min. koelen om bevriezing te voorkomen. Een vinger of een teen max. 5 min.

Immobilisatie
Immobilisatie, protectie en rust komen voor een groot deel overeen. Immobilisatie kan door middel van bijvoorbeeld een drukverband. Hier valt ook onder dat als je een sporter ondersteund zodat deze de aangedane plek zo min mogelijk belast.

Compressie
Compressie kan het beste aangelegd worden door middel van synthetische watten en een ideaalzwachtel. Deze leg je aan door te beginnen op het punt het verste van het hart af en rol af richting het hart. Als deze goed aangelegd is dan is de bewegelijkheid verminderd zonder af te knellen. Het mag niet zorgen voor tintelingen of een doof gevoel.

Hoog houden
Dit is met name om toename van zwelling tegen te gaan. Wanneer je het aangedane gebied laat hangen zal de zwelling in de omgeving toenemen. Dit is ook niet bewezen, maar het zorgt er in ieder geval voor dat het gebied rust krijgt en het wordt wel aangeraden omdat het ook kloppende pijn tegengaat.

Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om er zo snel mogelijk een deskundige naar te laten kijken. Dit kan je huisarts zijn en je kunt ook direct een afspraak maken met je fysiotherapeut.

Op onze site onder downloads staat een uitbreide handleiding over wat te doen bij sportblessures.

We hopen dat bovenstaande niet nodig is maar mocht het wel zo zijn dan beter goed voorbereid.
Bart en Gemma

Fysiotherapie de Commissaris
info@fysiodecommissaris.nl
www.fysiodecommissaris.nl