Een tenniselleboog, golferselleboog, runnersknee, jumpersknee, achillespeesklachten of hielspoor. Allemaal peesblessures die langdurig klachten kunnen geven en vaak maar moeizaam herstellen. In dit blog leg ik je uit wat een pees is, hoe klachten ontstaan en hoe je ervoor kunt zorgen dat een pees weer herstelt.
Door Bart van Deel
Veel mensen die ik in mijn behandelkamer zie, denken dat een pees een apart onderdeel is van je lichaam. Ook wordt gedacht dat een pees iets anders is dan een spier. Dat is niet het geval. Een spier gaat over in een pees en vervolgens gaat een pees weer over in een bot. Het weefsel van de pees is anders en gaat langzaam over van spier naar pees. De achillespees gaat over in spierweefsel van de kuitspieren het is één geheel met verschillende types weefsel.
Hoe ontstaan peesklachten?
In de meeste gevallen wordt een peesklacht veroorzaakt door overbelasting. Dit betekent dat een pees zwaarder is belast dan een lichaam aan kan. Voorbeeld: je bent aan het hardlopen en gewend om dat één per week 5 kilometer te doen. Als je dit in een korte tijd uitbreidt naar drie keer per week, dan kan bijvoorbeeld je achillespees overbelast raken. Ook als je werkzaamheden doet waarbij je veel dezelfde handelingen moet doen, is er het risico dat je pees overbelast raakt.
Peesklachten kunnen ook acuut ontstaan. Een pees kan beschadigen wanneer je valt of je je verstapt. Als je de pees vervolgens niet voldoende tijd geeft om te herstellen en je te snel te veel gaat doen, dan kan je pees klachten blijven geven.
Ook in andere gevallen kunnen klachten ontstaan, zonder dat je niet anders bent gaan belasten. Dan kan het zijn dat niet de belasting (bijvoorbeeld door sport of werk) hoger is, maar dat je belastbaarheid (dat wat je lichaam aankan) lager is. De belastbaarheid kan lager zijn doordat je bijvoorbeeld ziek bent geweest, stress ervaart of minder goed slaapt. Ook dan kan een pees overbelast raken, omdat je lichaam op dat moment wat minder belasting aan kan.
Ik wil van mijn klachten af
Het belangrijkste dat je kunt doen is het tijdelijk aanpassen van belasting. Dus minder intensief sporten of tijdelijk andere werkzaamheden doen. Erg belangrijk is dat je binnen de pijngrens belast. Dus zonder pijn en ook na een activiteit moeten de klachten niet erger zijn. Als je dit doet, voorkom je dat de klachten toenemen en geef je de pees de gelegenheid om te herstellen.
Dit is trouwens iets anders dan rust nemen. Bewegen is juist erg belangrijk en zorgt voor een beter herstel, als je dat maar doet binnen je pijngrens. Als je dit in een vroeg stadium goed doet dan hoef je met de klacht waarschijnlijk niet naar de fysiotherapeut en/of huisarts.
En wat als de klachten blijven?
Als de klachten toch erger worden of niet over gaan, dan zijn er gelukkig verschillende manieren om ze te behandelen. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling blijft het samen sparren over hoe je het best kunt belasten.
We zoeken altijd naar een manier om wél te kunnen blijven sporten en/of werken. Daarnaast is het belangrijk om de pees sterker te maken. Want, hoe sterker de pees, hoe meer deze aankan. Ook kunnen we, als het nodig is, de pees behandelen met shockwave of EPTE. Als je bij ons in de praktijk komt, maken we meestal eerst een echo om te kijken hoe de pees er van binnen uitziet. Op basis van die echo kunnen we je adviseren om, naast de oefeningen, bijvoorbeeld shockwave of EPTE in te zetten.
Wat is shockwave en EPTE?
Shockwave is een behandelvorm die werkt op basis van luchtdruk. Een klein kogeltje wordt door de druk heen en weer geschoten tegen een plaatje. Dat plaatje zetten we op de pees en zo wordt daar licht op gehamerd. Dat zorgt voor een klein beetje schade in de pees. Oei, denk je. Maar het klinkt heftiger dan het is, want bijvoorbeeld trainen heeft ook een beetje schade tot gevolg. Dat is normaal. De pees gaat de schade, die de shockwave gemaakt heeft, herstellen en zo komt het hele herstelproces op gang.
Naast shockwave hebben kunnen we ook EPTE inzetten. EPTE gebruiken we met name bij langdurige peesklachten, die niet goed herstellen. Er komt een heel klein naaldje in de pees, die we met een echo kunnen volgen. Zo weten we precies waar de naald in de pees zit en zorgen we dat deze terecht komt op de plek waar het probleem zit. Als de naald goed zit komt hier een heel klein beetje stroom op te staan. Dat geeft de pees een enorme stimulans in het herstelproces.
Kom langs voor een afspraak of pijncheck
Heb jij last van een pees? Blijf er niet meer lopen, want er is genoeg aan te doen. Wil je weten of wij ook iets aan jouw klachten kunnen doen? Maak dan een afspraak of kom eens langs op onze gratis pijncheck.