Valtraining

In onze praktijk komen we veel blessures, klachten en zelfs botbreuken tegen ten gevolge van een val. Valpreventie is een hot item en heeft het meeste effect bij ouderen die een groter risico hebben om te vallen. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Bij val-incidenten spelen vaak meerdere factoren een rol en een enkele interventie is daarom ook niet voldoende om het risico op vallen te verminderen.

De volgende interventies dragen bij aan het verkleinen van het valrisico:

  • Beweegprogramma’s die gericht zijn op mobiliteit, spierkracht en balans
  • Medicatiebewaking (dit kunt u overleggen met uw huisarts)
  • Vitamine D-supplementen
  • Regelmatig uw ogen laten controleren
  • Aanpassingen in huis en in omgeving (hier kunnen de fysiotherapeut en ergotherapeut in begeleiden)

Als we kijken naar de interventie die het meest op het vlak van de fysiotherapeut ligt, te weten het beweegprogramma, zijn er een aantal risico’s die de kans op vallen vergroten. Een slechte balans, een verkeerd looppatroon en verminderde spierkracht zijn vaak de oorzaak van vallen en middels training te verbeteren. Als ouderen meer bewegen, kunnen ze de kans op vallen verkleinen. Maar af en toe een keertje wandelen helpt niet voldoende. Een goed beweegprogramma is intensief en werkt aan de balans. Ouderen moeten bovendien regelmatig en gedurende een langere periode aan de activiteiten meedoen. De fysiotherapeut zal het beweegprogramma afstemmen op de belastbaarheid van de deelnemers.

Binnen onze praktijk Fysiotherapie de Commissaris geven we dit soort trainingen. De inhoud van de trainingen zal divers zijn, maar allemaal gericht op valpreventie. Omgaan met obstakels in het dagelijks leven in bijvoorbeeld een hindernisbaan, veilig bewegen in een drukke omgeving en het belangrijkste onderdeel van de training behelst de techniek om veilig te vallen mocht je toch uit balans raken. Dit laatste is erg belangrijk om letsel te voorkomen. Mocht je belangstelling hebben neem gerust contact op met ons.

Populaire onderwerpen

Ervaringen van onze patiënten

marnix-bakker

Een jonge frisse praktijk met veel kennis van zaken en open voor nieuwe behandelmethodes, daarnaast vriendelijk en kundige fysio's Marnix Bakker

Vriendelijkheidsgehalte, behandelingen en service zijn uitstekend. Gewoon een gouden team Geert de Jonge

geert-de-jonge.jpg