Hardloopanalyse

In onze praktijk maken wij hardloopanalyses. Het hardlopen wordt gefilmd en beeld voor beeld geanalyseerd. Van voetlanding tot draaiing in het bovenlichaam.  Met behulp van de beelden wordt informatie naar boven gehaald die je anders niet zou zien. Vanuit de beelden kan een plan opgesteld worden om een betere techniek te ontwikkelen om klachtenvrij te gaan lopen.

Helaas blijkt hardlopen nog steeds een (zeer) blessuregevoelige sport te zijn. Dit is jammer, want het aantal mensen dat wil hardlopen is nog steeds groeiende. Statistieken geven aan dat minimaal 1,3 miljoen Nederlanders hardlopen. Niets is zo hinderlijk voor een hardloper dan “uit de running” te zijn door een blessure en voor een beginnende loper om na enkele weken al weer te moeten stoppen.

Om blessurevrij te hardlopen zijn de volgende zaken belangrijk:

  • Goede biomechanica (techniek en rompstabiliteit)
  • Goede intensiteit
  • Goed schoeisel en eventueel sportsteunzolen

Van het tweede en derde punt zijn de meeste hardlopers en trainers goed op de hoogte. Echter dat is niet altijd voldoende om lopers bij blessures te helpen. De laatste 10-15 jaar is veel sportmedisch wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de biomechanica van het hardlopen. Hieruit blijkt dat gebrekkige looptechniek en/of gebrekkige rompstabiliteit een belangrijk aandeel hebben in blessures / gevoeligheid voor overbelasting. Onze westerse leefstijl waarbij we van jongs af aan veel zitten maakt ons ook gevoeliger voor hardloopblessures. Enerzijds verkorten belangrijke hardloopspieren, anderzijds zwakken ze af. (Sport) fysiotherapeuten krijgen regelmatig hardlopers in hun praktijk. Behalve de blessure te behandelen is het effectiever om daarnaast ook de looptechniek te analyseren en te verbeteren. Inzetten op preventie! Het merendeel van de hardlopers loopt niet onder begeleiding. En dat deel dat wel onder begeleiding loopt, krijgt niet altijd looptechniek adviezen. De (sport)fysiotherapeut heeft hierin een taak te vervullen, omdat hij anatomische kennis en pijnklachten kan combineren met kennis over slechte en correcte looptechniek volgens de laatste wetenschappelijke onderbouwingen.

Vergoeding:
De hardloopanalyse wordt bij blessures meestal vergoed door de zorgverzekeraar.
Voor meer informatie hierover kunt u gerust contact met ons opnemen.

Populaire onderwerpen

Ervaringen van onze patiënten

marnix-bakker

Een jonge frisse praktijk met veel kennis van zaken en open voor nieuwe behandelmethodes, daarnaast vriendelijk en kundige fysio's Marnix Bakker

Vriendelijkheidsgehalte, behandelingen en service zijn uitstekend. Gewoon een gouden team Geert de Jonge

geert-de-jonge.jpg