Orofaciale fysiotherapie

De Orofaciaal Fysiotherapeut is een specialist, die je helpt bij gezondheidsklachten die te maken hebben met houdings- en bewegingsproblemen in het hoofd-, hals- en kaakgebied. Deze fysiotherapeut wordt daarom ook wel aangeduid als kaakfysiotherapeut.
Er is een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist of medisch specialist, zoals een KNO-arts, kaakchirurg en neuroloog.

Afhankelijk van je klachten, wordt je verwezen naar de Orofaciaal Fysiotherapeut via je huisarts, tandarts, orthodontist of medisch specialist, maar je kunt je ook zonder verwijzing melden voor de onderstaande klachten:

  • Kaakklachten (bijv een beperkte mondopening, krakend of knappend gewricht bij het openen van de mond en pijn bij het eten)
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
  • Pijn in het gelaat, de kaak of het hoofd
  • Aangezichtsverlamming
  • Duizeligheid
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijnklachten
  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren en stress

De Orofaciaal Fysiotherapeut start met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek naar de klacht. Zij legt uit waar het lichamelijk onderzoek uit bestaat. Soms maakt de therapeut gebruik van een vragenlijst. Het lichamelijk onderzoek is gericht op: de hals, de borst, de wervelkolom, de schoudergordel, of het kauwstelsel waarbij de mondholte en kaakbewegingen beoordeeld worden. Na het onderzoek wordt je op de hoogte gebracht van de conclusies van het onderzoek en worden de mogelijkheden voor therapie met je doorgenomen. Gedurende en aan het einde van de behandeling vindt een evaluatie plaats om te beoordelen of de doelstellingen zijn gehaald.

Voor vergoeding van de behandeling(en) gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere fysiotherapie. Normaal gesproken wordt de therapie betaald vanuit de aanvullende verzekering.

De NVOF is de erkende specialistenvereniging voor Orofaciale Fysiotherapeuten. De vereniging maakt onderdeel uit van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Jenny Wanders staat geregistreerd in het register van de NVOF.

Indien je meer inlichtingen wilt, kun je contact opnemen met Fysiotherapie De Commissaris. Je kunt je met al je vragen ook rechtstreeks wenden tot Jenny Wanders, Master Manueel Therapeut / Orofaciaal Fysiotherapeut.
E-mail: jenny@fysiodecommissaris.nl

Populaire onderwerpen

Ervaringen van onze patiënten

marnix-bakker

Een jonge frisse praktijk met veel kennis van zaken en open voor nieuwe behandelmethodes, daarnaast vriendelijk en kundige fysio's Marnix Bakker

Vriendelijkheidsgehalte, behandelingen en service zijn uitstekend. Gewoon een gouden team Geert de Jonge

geert-de-jonge.jpg